prof.logo

Saules Paneļi - Cena Un Vai Labs Ieguldījums Nākotnē?

otrdiena, 2022. gada 6. decembris

Saules paneli

Saules enerģija sākas ar sauli. Saules paneļi (pazīstami arī kā "PV paneļi") tiek izmantoti, lai pārvērstu saules gaismu, kas sastāv no enerģijas daļiņām, ko sauc par "fotoniem", elektroenerģijā, ko var izmantot elektrisko slodžu darbināšanai.

Saules paneļi pēdējos gados ir kļuvuši arvien populārāki kā alternatīvs atjaunojamās enerģijas avots. Saules paneļu izmaksas pēdējos gados ir ievērojami samazinājušās, padarot tās par pievilcīgāku iespēju patērētājiem, kuri vēlas ietaupīt naudu par elektrības rēķiniem. Turklāt daudzas valstis piedāvā stimulus, piemēram, nodokļu atlaides, lai palīdzētu kompensēt saules paneļu uzstādīšanas izmaksas.

Saules paneļi un to īsā vēsture

Saules enerģijas attīstība meklējama vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē. Agrīnās dienās saules enerģiju galvenokārt izmantoja tvaika ražošanai, ko pēc tam varēja izmantot mašīnu vadīšanai. Taču Edmonds Bekerels, franču fiziķis, atklāja "fotoelektrisko efektu", kas ļāva pārveidot saules gaismu saules elektriskajā enerģijā. Pēc Bekerela atklājuma 1893. gadā Čārlzs Fritss, amerikāņu izgudrotājs, izgudroja pirmo īsto saules bateriju, kas tika izveidota, pārklājot selēna loksnes ar plānu zelta kārtu. Un no šī radās ierīce, ko šodien pazīstam kā saules paneli.

Rasels Ohls, amerikāņu izgudrotājs, 1941. gadā patentēja pasaulē pirmo silīcija saules bateriju. Ohla izgudrojuma rezultātā 1954. gadā sāka ražot pirmo saules bateriju paneli. Saules paneļi pirmo reizi tika plaši izmantoti kosmosa satelītos. Lielākajai daļai cilvēku pirmais saules panelis viņu dzīvē, iespējams, bija iestrādāts jaunajā kalkulatorā — aptuveni 1970. gados.

Mūsdienās saules paneļus un saules paneļu sistēmas izmanto, lai darbinātu dažādas ierīces. Jā, saules paneļi saules bateriju veidā joprojām tiek izmantoti kalkulatoros. Tomēr tie tiek izmantoti arī, lai nodrošinātu saules enerģiju mājām un komerciālām ēkām, piemēram, Google galvenajai mītnei Kalifornijā.

Kā darbojas saules paneļi?

Saules paneļi savāc tīru atjaunojamo enerģiju (saules gaismu) un pārvērš to elektroenerģijā, ko pēc tam var izmantot. Saules paneļi sastāv no vairākām atsevišķām saules baterijām, kuras sastāv no silīcija, fosfora (nodrošina negatīvo lādiņu) un bora (nodrošina pozitīvo lādiņu) slāņiem. Saules paneļi absorbē fotonus un, to darot, ierosina elektrisko strāvu. Vidēja izmēra mājai ir pietiekami daudz jumta platības nepieciešamajam saules bateriju paneļu skaitam, lai saražotu pietiekami daudz saules elektroenerģijas.

Saules paneļu priekšrocības

Saules paneļu izmantošana ir ļoti praktisks veids, kā ražot elektroenerģiju, it īpaši, ja dzīvojat ārpus tīkla. Dzīvošana ārpus tīkla nozīmē dzīvošanu vietā, kurā netiek apkalpots galvenais elektrotīkls. Nav jāmaksā milzīgas summas par elektrības stabu un kabeļu ierīkošanu no tuvākā maģistrālā tīkla piekļuves punkta. Saules elektriskā sistēma ir potenciāli lētāka, un, ja tā tiek pareizi uzturēta, tā var nodrošināt enerģiju vairāk nekā trīs gadu desmitus.

Papildus tam, ka saules paneļi ļauj dzīvot ārpus tīkla, iespējams, lielākais ieguvums ir tas, ka tas ir gan tīrs, gan atjaunojams enerģijas avots. Līdz ar globālo klimata pārmaiņu parādīšanos ir kļuvis svarīgāk, lai mēs darītu visu iespējamo un samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas radīto spiedienu uz atmosfēru.

Visbeidzot, bet ne mazāk svarīgi, no saules paneļu un saules enerģijas priekšrocībām ir tas, ka, tiklīdz sistēma ir uzstādīta un visas tās izmaksas ir samaksātas, saražotā elektroenerģija atlikušajā darbības laikā ir pilnīgi bez maksas! Īpašniekiem priekšrocības sākas no brīža, kad sistēma ir tiešsaistē, potenciāli novēršot ikmēneša elektrības rēķinus vai, nopelnot papildu ienākumus. Kā? Ja patērējat mazāk enerģijas, nekā saražo Jūsu saules paneļi, šo lieko jaudu var pārdot.

Saules paneļi ziemā

Ziemā saules paneļi joprojām darbojas, taču ar samazinātu efektivitāti, jo ir pieejams mazāks saules gaismas daudzums. Saules enerģija joprojām tiek ražota ziemas mēnešos, taču daudz lēnāk nekā vasarā vai pavasarī. Tā kā saules paneļi paļaujas uz saules starojumu, tie būs mazāk efektīvi, ja tie tiks pakļauti īsākām dienām un mazāk tiešiem saules stariem. Mājām ar saules paneļiem ziemas laikā jāveic papildu pasākumi, lai nodrošinātu, ka to saules sistēma vēsākajos mēnešos ražo pēc iespējas vairāk enerģijas.

Tas var ietvert izolācijas pievienošanu ap saules paneļu bloku, sniega notīrīšanu no saules paneļiem, saules paneļu iestatījumu pielāgošanu, lai palielinātu ražošanu, un akumulatoru pareizas apkopes pārbaudi. Turklāt var būt noderīgi uzstādīt saules enerģijas izsekotāju, kas ļauj regulēt saules paneļus, lai uztvertu vairāk saules starojuma un tādējādi palielinātu saules enerģijas efektivitāti. Ar pareizu saules sistēmas apkopi saules paneļi joprojām var nodrošināt ievērojamu enerģijas daudzumu pat ziemas mēnešos.

Saules paneļi un cena?

Runājot par saules paneļu cenām, kopējās izmaksas ir atkarīgas no dažiem faktoriem. Piemēram, saules paneļi dzīvoklim var būt dārgāki nekā saules paneļi uz jumta, jo ir nepieciešamas papildu montāžas un elektroinstalācijas prasības.

Saules paneļu cena pēdējos gados ir samazinājusies, padarot tos par pieejamāku iespēju māju īpašniekiem. Dažos gadījumos uzstādīšanas un uzturēšanas izmaksas var kompensēt ar valdības stimuliem, kas palīdz padarīt saules enerģiju finansiāli dzīvotspējīgāku. Saules paneļu cenas var atšķirties atkarībā no iegādātās sistēmas izmēra un veida, kā arī no dzīvesvietas. Piemēram, sistēmas, kas paredzētas lielākām mājām, parasti maksās vairāk nekā tās, kas paredzētas mazākiem mājokļiem.

Pirms investēt saules tehnoloģijā ir svarīgi rūpīgi izpētīt šo nozari. Galu galā saules enerģija var būt lielisks veids, kā ilgtermiņā kļūt videi draudzīgam un ietaupīt naudu. Izmantojot pareizos saules paneļus, Jūs varat baudīt ilgtermiņa vērtību un sirdsmieru.