prof.logo

Siltumnīcas pārklājums – kurš labāks?

ceturtdiena, 2018. gada 15. februāris
Siltumnīcas pārklājums – kurš labāks?

Domājot par to, kādu siltumnīcas pārklājumu iegādāties, mūsdienās mums ir iespējams izvēlēties trim populārākajiem variantiem – stikla vai plastmasas (stikla šķiedras, polikarbonāta vai polietilēna plēves). To, kura ir labākā izvēle tieši tavai siltumnīcai, jāizlemj, vadoties pēc nepieciešamā izolācijas daudzuma, kā arī, protams, finansiālajām iespējām. Aplūkosim šo materiālu priekšrocības un trūkumus.

Stikls

Šis materiāls ir vizuāli ļoti pievilcīgs un izskatās eleganti, taču tas nav labākais variants, skatoties no siltumizolācijas perspektīvas, kā arī to iespējams viegli saplēst. Lai no stikla gūtu praktisku labumu, tā stiprumam jābūt divkāršam vai pat trīskāršam. Stikla galvenie trūkumi:

  • Neizpludina tiešos saules starus, tādēļ augi karstumā var ātri apdegt;
  • Tas ir smags materiāls, kuram nepieciešams stingrs un izturīgs rāmis, pamats un klājums jāveido no vairākām, mazākām rūtīm;
  • Daudzās rūtis un savienojumu daļas dažkārt var radīt caurvēju;
  • Rāmim, kas ietver rūtis, jābūt ļoti stingram un atbilstošam stikla materiālam. Lai uzstādītu šādu siltumnīcu, ieteicams piesaistīt profesionāli.

Plastmasa

Šajā kategorijā ietilpst stikla šķiedra, polikarbonāts un polietilēna plēve. Šie materiāli ir krietni vieglāki un elastīgāki nekā stikls, tādēļ tie ir pieejami lielākās loksnēs un rūtīs, samazinot savienojumu skaitu, kā arī, atvieglojot uzstādīšanu.

Stikla šķiedra

Šis materiāls nav caurspīdīgs, taču tas spēj izlaist cauri gandrīz tikpat daudz gaismas, cik stikls. Atšķirībā no stikla, šķiedra gaismu izkliedē. Tāpat šim materiālam, ko izmanto siltumnīcās, parasti ir īpašs gela pārklājums, kas pasargā no UV starojuma. Stikla šķiedras siltumnīcas ilgāk saglabā siltumu un nodrošina labāku izolāciju. Šis materiāls piemērots tiem, kuri nesen sākuši nodarboties ar stādu audzēšanu siltumnīcā, un pilnībā apmierinās cilvēkus, kuri agrā pavasarī grib iesēt sēklas, lai laicīgi izaudzētu puķu, dārzeņu utt. stādus.

Trūkumi:

  • UV gels “izdeg” aptuveni 6 gadu laikā, iegūstot dzeltenu krāsu;
  • Materiāls ir ļodzīgs, tādēļ to grūti savienot precīzi;
  • Rievas ir grūti iztīrīt, kā arī netīrie logi nespēj ielaist tik daudz gaismas, cik nepieciešams, tādēļ to rūpīgi jākopj.

Polikarbonāts

Polikarbonāts būtībā ir gofrēta plastmasa, taču šis materiāls ir gandrīz tikpat caurspīdīgs, cik stikls, turklāt tas ir krietni izturīgāks, tāpēc arī bieži tiek izmantots siltumnīcu celšanā. Tas nodilst aptuveni par 2 līdz 3 gadiem vēlāk nekā stikla šķiedra.

Polikarbonāta loksnes pieejamas dažādos biezumos. Plānākais pārklājums būs vislētākais un izskatīsies visgludāk. Tomēr tas sliktā saglabā siltumu, tam ir zemāka gaismas izkliedēšana un šāda biezuma loksnes nav tik spēcīgas.

Dubultās vai trīskāršās polikarbonāta loksnes nodrošina labāka izolāciju, taču, attiecīgi, ir arī dārgākas. Tajā pašā laikā, pateicoties izolācijas īpašībām, tu ietaupīsi uz apsildīšanu, ja tāda būs nepieciešama. Vēl viena šī materiāla priekšrocība ir tā ilgais mūžs – vismaz 15 gadi. Ja tu plāno audzēt ko eksotisku, vai arī nodarboties ar stādu audzēšanu visa gada garumā, tad šī būs īstā izvēle.

Polietilēna plēve

Šī ir lēta un viegli uzstādāma opcija tiem, kuri lielākoties vēlas darboties siltumnīcā, sākot no pavasara, līdz rudenim. Plēve parasti pieejama dažādās krāsās, ar aizsardzību pret UV stariem un temperatūras svārstībām. To iespējams izmantot vienā kārtā, taču, ja ir vēlme nodrošināt labāku siltumizolāciju, prātīgāk to klāt dubultā. Tiesa, lielākais šī materiāla trūkums ir tā īsais mūžs, vidēji 2 līdz 4 gadi, atkarībā no izvēlētā produkta un laika apstākļiem.

Meklē pārklājuma materiālu savai siltumnīcai? Ienāc Prof.lv interneta veikalā un apskati piedāvājumu!