prof.logo

Labākā apkures sistēma Jūsu mājoklim - Kura?

trešdiena, 2022. gada 9. novembris

Apkures sistēmas mājoklim

Nemaz nevajag atgādināt, ka mājokļa apkure ir dārga. Lai gan ir daudz veidu, kā samazināt šīs izmaksas (piemēram, izmantojot radiatora termoregulātoru vai vienkārši valkājot džemperi, nevis ieslēdzot siltumu), viens ļoti praktisks solis, ko variet spert, ir aprīkot savu māju ar efektīvu apkures sistēmu. Pat, ja tas prasa sākotnējus ieguldījumus, laika gaitā Jūs ietaupīsiet naudu. Jo efektīvāka ir apkures sistēma, jo mazāk enerģijas tā patērēs, un to noteikti varēs pamanīt, saņemot apkures rēķinu.

Kā izvēlēties efektīvu apkures sistēmu?

Praktiski runājot, apkures sistēmas ar augstu AFUE (mērījums, kas parāda, cik efektīvi krāsns kurināmo pārvērš siltā gaisā) rādītāju ir tikai viena daļa no visefektīvākās apkures sistēmas atrašanas Jūsu mājai. Ir jāatrod arī tāda, kas ir saderīga ar mājas enerģijas avotu. Dažas mājas ir aprīkotas tikai ar elektriskām apkures sistēmām, citas ar dabasgāzi. Dabasgāze kopumā ir efektīvāka nekā elektrība, tāpēc, ja Jūs vēlieties izmantot tieši šo sistēmu sazinieties ar vietējo gāzes uzņēmumu, lai noskaidrotu, vai ir iespējama pāreja uz dabasgāzi.

Apskatiet apkures sistēmu veidus, lai atrastu savam mājoklim piemērotāko:

  1. Krāsnis / Kamīni

Daudz tiek diskutēts par to, vai krāsnis un kamīni ir efektīvas apkures sistēmas. Daži cilvēki apgalvo, ka tā ir, bet citi - ka nav. Patiesībā tas ir atkarīgs no konkrētās krāsns vai kamīna. Daži modeļi ir efektīvāki par citiem, un galu galā tas ir atkarīgs no personīgajām vēlmēm. Ja meklējiet efektīvu apkures sistēmu, noteikti veiciet izpēti un izvēlieties modeli, kas ir pazīstams kā energoefektīvs.

  1. Siltumsūknis

Siltumsūknis ir gaisa kondicionēšanas un apkures iekārta vienā (tas, ka tā ir divfunkcionāla iekārta, padara to savā ziņā efektīvu). Kad ārā ir karsts, iekārta paņem gaisu no mājokļa, ar aukstuma palīdzību atņem no tā siltumu un sūknē to atpakaļ mājoklī, kā vēso gaisu. Ziemas laikā iekārta paņem gaisu no iekštelpām un pievieno tam siltumu, pēc tam nosūtot to atpakaļ uz iekštelpām, lai sasildītu telpas.

Priekšrocības ir izcila gaisa filtrēšana un trokšņu trūkums (atšķirībā no krāsnīm un katliem tie ir klusi). Siltumsūkņi ir trīs veidu - gaisa-ūdens avota, gaisa-gaisa avota un zemes-ūdens avota. Vai siltumsūknis samazinās Jūsu izdevumus par enerģiju?  Īsā atbilde ir "jā", siltumsūknis var palīdzēt ietaupīt naudu. Taču ir dažas lietas, kas jāpatur prātā pirms pārslēgšanās uz siltumsūkni. Siltumsūkņi ir efektīvāki par tradicionālajām apkures un dzesēšanas sistēmām, jo tie nerada jaunu siltumu, bet tikai pārvieto to no vienas vietas uz citu. Tomēr siltumsūkņi vislabāk darbojas maigākā klimatā. Ja dzīvojiet apgabalā, kur ir ļoti aukstas ziemas vai ļoti karstas vasaras, siltumsūknis var nebūt labākais risinājums.

  1. Apkures katli

Mūsdienās mājās izmanto vairāku veidu apkures katlus. Tie ir granulu, gāzes, malkas un elektriskie katli. Katram veidam ir savi plusi un mīnusi, kas jāņem vērā, pirms izlemt, kurš no tiem ir piemērots tieši Jums.

  • Granulu katli ir populāra izvēle daudziem mājokļu īpašniekiem, jo tie ir salīdzinoši efektīvi un viegli lietojami. Līdz ar pastāvīgo naftas un fosilā kurināmā cenu kāpumu daudzi mājokļu īpašnieki sāka meklēt alternatīvus, budžetam draudzīgākus mājokļu apkures veidus. Viena no iespējām, kas kļūst arvien populārāka, ir ieguldījums granulu apkures katlā.

Koksnes granulas ir videi draudzīgas. Tās ir ilgtspējīgs kurināmā avots, un granulu katli ir zemas oglekļa emisijas apkures sistēma: tie nerada oglekļa dioksīda emisijas, kas kaitē videi.

Koka granulu katli ir energoefektīvi. Tie prasa minimālu lietotāja ieguldījumu, un lielākajai daļai katlu ir pašattīrīšanās sistēma.

  • Gāzes katli ir vēl viens populārs mājokļu apkures risinājums. Gāzes katli parasti ir efektīvāki nekā granulu katli, taču to ekspluatācija var būt dārgāka. Gāzes katli rada arī videi kaitīgas emisijas. Ja Jūsu mājoklim ir dabasgāzes pieslēgums, gāzes centrālā apkures sistēma, visticamāk, šobrīd ir lētākais un izdevīgākais variants mājokļa apkurei.

Gāze ir fosilais kurināmais, tāpēc mājokļa apkure ar to nav ilgtspējīga - ja tā ir problēma, apsveriet atjaunojamo vai elektrisko apkuri. Lai samazinātu ekspluatācijas izmaksas līdz minimumam, izvēlieties efektīvu un uzticamu apkures katlu. Izmantojiet apkures vadības ierīces, lai līdz minimumam samazinātu patērētās enerģijas daudzumu, vienlaikus saglabājot komfortu.

  • Malkas katli ir tradicionāla izvēle daudziem cilvēkiem, taču tie nav tik efektīvi, kā gāzes vai granulu katli. Malkas katliem nepieciešama arī regulāra apkope, un to ekspluatācija var būt neērta. Tas ir apkures katlu veids, kuros siltuma ražošanai sadedzina malku. Malkas katli ir atjaunojams enerģijas avots, jo tie izmanto koksni. Malkas dedzināšana arī mazāk kaitē videi nekā fosilā kurināmā dedzināšana, jo tā rada mazāk oglekļa dioksīda. Malkas katli parasti ir arī ekonomiski izdevīgāki nekā fosilā kurināmā katli, jo to ekspluatācija un uzturēšana ir lētāka.
  • Aizvien populārāki kļūst elektriskie katli. Elektriskie katli darbojas, pārvēršot elektroenerģiju siltumā, kas pēc tam tiek sadalīts pa mājokli. Elektrisko apkures katlu trūkums ir tas, ka to uzstādīšana var būt dārga. Elektriskā centrālā apkure ir izplatītāka dzīvokļos un jaunbūvēs. Parasti to veido atsevišķi sildītāji (radiatori) katrā telpā, nevis centrālais apkures katls.