prof.logo

Lampas – Kā Izvēlēties Telpai Piemērotāko? | Prof.lv

piektdiena, 2023. gada 10. februāris

lampas

Lampas - Kā izvēlēties vispiemērotāko telpas apgaismojumu?

Apgaismojums telpā (lampas) nav tikai daļa no interjera, tas var ietekmēt visu, sākot no miega režīma un beidzot ar sajūtām, ko izraisa konkrētā lampas krāsa. Tāpēc ir pašsaprotami, ka pavadot lielu daļu ikdienas vienā telpā, Jūs vēlaties, lai tā būtu labi apgaismota. Tā kā ir pietiekami daudz iespēju, no kurām izvēlēties – apskatīsim kā izvēlēties vispiemērotāko!

Atsevišķi apgaismojuma veidi kalpo konkrētam mērķim, tāpēc izvēlieties to atkarībā no Jūsu telpas mērķa. Kāda stila un krāsas lampa ir vispiemērotākā? Cik augstu vai zemu tai jāatrodas? Vai man nepieciešama sienas lampa, griestu lampa vai galda lampa? Noskaidrojiet atbildes uz šiem jautājumiem.

Apgaismojuma veidi

  • Dabiskais apgaismojums – dianas gaisma jeb saules gaisma. Tam var būt pozitīva un emocionāla ietekme, jo tas spēj uzlabot pašsajūtu un mazināt stresu. Tas arī atklāj patiesākās krāsas.
  • Mākslīgais apgaismojums - mērķis ir nodrošināt vienmērīgu kopējo apgaismojumu telpā visas dienas garumā. Tas ir apgaismojums, kad ieslēdzam gaismas slēdzi. Tās ir galda lampas, sienas lampas, griestu lampas un stāvlampas.
  • Darba apgaismojums - paredzēts kādas konkrētas darbības veikšanai. Piemēram, grāmatas lasīšana dzīvojamā istabā, ēdiena gatavošana virtuvē u.c. Tās ir darbības, kurām nepieciešams papildu spilgtums.
  • Akcenta jeb atmosfēras apgaismojums – nereti tiek izmantots, lai pievērstu uzmanību kādam konkrētam priekšmetam kā gleznai. Daži akcenta gaismekļi fokusē gaismu uz visu, ko vēlaties vizuāli izcelt iekštelpās vai ārtelpās. Citi nosaka noskaņu un toni ar siltām vai vēsām krāsām atkarībā no atmosfēras, kādu vēlaties.
  • Dekoratīvais apgaismojums - paredzēts tikai estētiskiem mērķiem. Domājiet par to kā par rotaslietām arhitektūrā. Šie gaismekļi parasti neizstaro labu gaismu, bet vienkārši papildina kopējo apgaismojumu nelielā apmērā.

Lampas stils, krāsa un izmērs

Lampas krāsai jāpapildina kopējā telpas krāsu palete. Ja esat iekārtojis telpu zilā un zaļā krāsā, meklējiet lampu, kurai ir līdzīgi toņi vai arī, kura izceļas kopā ar mēbelēm, piemēram, modernas griestu lampas ir ir pieejamas visdažādākajos toņos. Dažādās telpās nepieciešams dažāda veida apgaismojums. Guļamistabas vai viesistabas lampām ir jābūt maigākām nekā darba zonās, piemēram, virtuvē un darba istabā, kur nepieciešama spilgtāka gaisma. Zinot, kāda veida gaisma Jums ir nepieciešama, varēsiet sašaurināt lampu izvēli.

Neatkarīgi no tā, vai vēlaties ko tradicionālāku, piemēram, plastmasu, vai modernāku, piemēram, metālu, ja Jums ir priekšstats par to, no kāda materiāla lampu vēlaties, tas ļaus Jums vēl vairāk sašaurināt izvēli. Izmērs arī ir būtisks, jo iespējams labāk būs nopirkt vienu lielāku griestu lampu, kas pilda savu funkciju, nevis vienu stāvlampu un mazu griestu lampu.

Kā pareizi novietot lampu?

Lai panāktu līdzsvarotu un pievilcīgu izskatu, izšķirošs elements var būt lampas pareiza novietošana. Ņemiet vērā lampas lielumu un formu, kā arī tās proporcionālo atbilstību telpā, kā arī funkciju. Apsveriet, kā gaisma tiks izstarota telpā, un novietojiet lampu tā, lai tā vislabāk atbilstu šim mērķim, piemēram, spotlampas ir iespējams regulēt, tāpēc tās ir laba izvēle koridorim vai kā lampa vannas istabai. Piemēram, ja nepieciešams lielāks darba apgaismojums, izvēlieties galda lampas, kas izgaismos vietu, kur strādāsiet. Ja izmantojat sienas lampas vai griestu iekaramās lampas, centieties tās pielikt acu augstumā, lai gaismas stars būtu vērsts uz leju un radītu siltu un mājīgu gaismu.

Sienas lampas

Sienas lampas ir pievilcīgs un ērts veids, kā piešķirt stilu un atmosfēru jebkurai telpai mājās. Tās ir dažādu formu, izmēru, krāsu un stilu. Ja meklējat kaut ko unikālāku, sienas lampas ir plaši pieejamas neparastās formās un krāsās, tāpēc tās ir ideāli piemērotas, lai radītu individualizētāku izskatu jebkurā telpā.

Viena liela priekšrocība, kas sienas lampām ir lielāka nekā griestu lampām, ir to elastīgums. Sienas lampas var ne tikai novietot, kur vien vēlaties, bet tās ir arī viegli uzstādāmas un nomaināmas, ja vēlāk mainās interjera dizains. Vēl viens lielisks aspekts ir to energoefektivitāte - neatkarīgi no izvēlētā tipa, ilgstoši ieslēgtas tās parasti būs daudz ekonomiskākas nekā griestu lampas vai stāvlampas. Tāpēc tās ir ideāli piemērotas bērnu istabai, mājas ofisam vai guļamistabā virs naktsskapīšiem, kur Jūs varat ieslēgt nakts lampu, lasot grāmatu.

Griestu lampas

Griestu lampas ir gan tradicionāla dizaina, gan mūsdienīgas - katrai gaumei un budžetam. Lielisks veids, ar ko sākt, ir klasiska piekarama lampa, kas ir ideāli piemērots variants virs virtuves galda vai letes, ja tā ir nodalīta no iebūvētās virtuves iekārtas. Iekaramās virtuves lampas ir visdažādāko stilu, sākot no senatnīgu stilu iedvesmotiem stikla kupoliem līdz gludām industriālām formām. Nopietniem interjera veidotājiem ir arī virkne unikālu dekoru, piemēram, izmalcinātas stikla lustras, kas uzreiz piešķirs izsmalcinātu telpas izskatu un noskaņu.

Aizvien populārāks kļūst arī iebūvētais apgaismojums. Tie tiek iebūvēti griestos, lai nodrošinātu spilgtu, bet neuzkrītošu gaismas avotu, kas neaizņems papildu vietu uz sienām. Tas ir ideāli piemērots, lai radītu siltu, patīkamu gaisotni, bet ne pārāk pārspīlētu, turklāt to spilgtumu bieži var regulēt.

Galda lampas

Šīs lampas parasti izvēlās, lai telpai piešķirtu papildu apgaismojumu. Izvēloties galda lampu, pārliecinieties, vai tā atbilst telpas izmēram. Liela galda lampa var pārspīlēt mazu stūrīti, savukārt maza lampa izskatīsies pazudusi lielā telpā.

Ne visas lampas ir vienādas, ja runa ir par gaismas jaudu. Apsveriet, kāda veida spuldzīte ir nepieciešama - no maigi baltām LED spuldzēm līdz siltākām kvēlspuldzēm - un vai ir iespēja regulēt gaismas spilgtumu vai pat vairāki spilgtuma iestatījumi un krāsas. Pirms pirkuma veikšanas apsveriet arī praktiskās īpašības, piemēram, formu, auklas garumu un svaru. Atcerieties, ka vadi vienmēr ir pēc iespējas labāk jānoslēpj, it īpaši, ja meklējiet lampu bērnu istabai.

Stāvlampas

Stāvlampas nodrošina apkārtējās vides apgaismojumu un vienlaikus ir arī estētiski pievilcīgas. Tās ir īpaši noderīgas, ja nepieciešams mērķtiecīgs apgaismojums lasīšanai vai vienkārši auras veidošanai, kad ar ģimeni skatīsieties filmu. Jo tās rada tieši tik spilgtu apgaismojumu, kas neapžilbina acis un nemazina relaksācijas sajūtu.

Lai gan tas var šķist sīkums interjera iekārtojumā, stāvlampa var būt ļoti nozīmīga, lai pārvērstu parastu viesistabu par kaut ko patiesi īpašu. Paturot prātā šos padomus, Jūs noteikti atradīsiet savai telpai piemērotāko lampu!