prof.logo

Granulu apkures katli: Priekšrocības un trūkumi

svētdiena, 2017. gada 19. novembris
Granulu apkures katli: Priekšrocības un trūkumi

Cilvēki kļūst slinkāki un vēlas, lai tehnoloģijas strādātu viņu vietā, lai gan šobrīd par trendu atkal kļūst “roku darbs”. Bet šādi nokļūstam divās. Tieši tāpat ir arī ar granulu apkures katliem. Šāda apkures sistēma der gan mazos, gan lielos objektos – īpaši piemērota aizņemtiem ikdienas cilvēkiem. Vislielākā būvniecības preču interneta veikala Prof.lv piedāvājumā arī ir dažādi apkures katli. Iespējams izvēlēties ne tikai ar granulām kurināmus katlus, bet arī kombinēto - granulas un malka. Starp citu, granulu katliem ir ļoti augsts lietderības koeficents.

Apkures katli patiesi ir daudz un dažādi savās funkcijās, taču, izvēloties katlu, ir jāpadomā, vai to nopērkot un uzstādot, būs izvēlēta pietiekama jauda katlam. Ja mājoklī ir augsti griesti, viss siltums krāsies telpas augšdaļā. Vēl jāpadomā par sava mājokļa siltumizolāciju. Ir nepieciešama daudz lielāka jauda, ja ir krasa atšķirība starp iekštelpām un āru. Žēl, ja kurinot uz pilnu jaudu katlu siltums vienkārši izmūk ārā un mājoklis tāpat ir auksts, vai ne?

Priekšrocības

Granulu katla viena no priekšrocībām ir tā, ka to nav nepieciešams lieki kurināt. Ir iespējams noregulēt tā kurināšanas laiku no vienas līdz divām nedēļām (visbiežāk ražotāji piedāvā vienu nedēļu). Katls spēj noturēt temperatūru gaidīšanas režīmā. Šim apkures katla veidam ir iespējams apvienot kurināmā materiālu. Ir, protams, arī tikai un vienīgi ar granulām kurināmi katli, taču pastāv arī kombinēšana – granulas un malka. Bez šaubām vajadzīgs cilvēciskais faktors - aptuveni reizi vienā vai divās nedēļās papildināt granulu tvertni. Vēl viens svarīgs fakts par granulu katliem – nav jāiespringst par granulu sagādāšanu sākoties sezonai, kā tas ir, piemēram, ar malkas apkures katliem. Granulas noteikti pasūti pie sev izdevīgākā pārdevēja mēnesi vai nedēļu pirms plāno sākt apkures sezonu un sagaidi ziemu siltumā! Šo katlu kopšana arī ir ļoti vienkārša un nav tik bieža kā malkas apkures katliem. Vairumam katlu ir iespējams uzstādīt ziemas un vasaras režīmu.

Trūkumi

Lai granulu apkures katls strādātu kvalitatīvi un nesagādātu pārsteigumu, lai, atgriežoties no ceļojuma, māja nebūtu ledaini auksta, jānodrošina patstāvīgs elektrības pieslēgums, jo, ja elektrība atslēdzas, arī katls pārstāj strādāt. Tāpat brīdī, kad tā atkal tiek pieslēgta, katls pats nesāk strādāt, to ir nepieciešams manuāli palaist, lai tas darbotos. Lai iegādātās granulas kalpotu noteikto laiku, ir jānodrošina sausa telpa to uzglabāšanai, jo granulām tikai par ļaunu nāk lieks mitrums vai ūdens esamība vietā, kur tās atrodas. Trūkumu šādai apkures sistēmai ir maz, savukārt ļoti daudz priekšrocību. Vēl viena no tām – tā ir videi ļoti draudzīga apkures sistēma, kas neveido kaitīgos izmešus gaisā. Granulu apkure ir viena no visizdevīgākajām apkures sistēmu iespējām, arī pats kurināmais neaizņem daudz vietas. Granulas vispār mēdz saukt par jaunās paaudzes ekoloģisko kurināmo, kas pilnībā ļauj automatizēt katla darbību, atšķirībā no malkas apkures katla. Tīrīšana gan nav iespējama pilnībā automātiska, taču ir katli, kuri ir gudri un spēj nelielās robežās paši iztīrīt tvertnes, taču mehāniski jeb ar cilvēka rokām ir vajadzīgs pilnībā veikt katla apkopi un gružu tīrīšanu (vismaz reizi gadā). Modernie apkures katli paši padod no tvertnes granulas un uztur nepieciešamo temperatūru apkures sistēmā bez cilvēka mehāniskas iejaukšanās. Tas atvieglo ikdienas dzīvi ļoti aizņemtiem cilvēkiem – ieber vajadzīgo daudzumu katla tvertnē, noregulē laika ilgumu, cik ilgi ir jākurina - no vienas dienas līdz pat divām nedēļām (tas katram apkures katlam ir individuāli), un siltums telpā garantēts!