prof.logo

Kas jāņem vērā, iegādājoties flīzes vannas istabai, virtuvei un āra flīzes?

ceturtdiena, 2022. gada 1. decembris

flizes

Flīzes ir viens no populārākajiem grīdas un sienu segumu veidiem. Tās ir dažādu formu, izmēru un materiālu - no spīdīga marmora līdz glītām keramikas flīzēm. Grīdas flīzes var izmantot, lai radītu elegantu centrālo punktu telpā vai arī nodrošinātu smalku fonu krāsainākiem dekora elementiem. Sienas flīzes ir pieejamas ar dažādiem rakstiem un faktūrām. Āra teritorijām āra flīzes ir lielisks risinājums, jo tās ir izstrādātas tā, lai izturētu skarbākus laikapstākļus nekā standarta iekštelpu flīzes.

Vannas istabas un virtuves flīzes piedāvā skaistas dizaina iespējas un vienlaikus ir pietiekami izturīgas, lai izturētu ikdienas nolietojumu. Flīzes nodrošina viegli kopjamu virsmu šajās bieži izmantotajās zonās, kas neprasa regulāru pārkrāsošanu vai slīpēšanu, kā tas varētu notikt ar citiem materiāliem. Tās ir pieejamas dažādās krāsās, rakstos un izmēros, lai atbilstu jebkurai dizaina estētikai.

Neatkarīgi no tā, kur mājās ieklājat flīzes, tās ir lieliska izvēle ilgmūžīgam materiālam, kas piešķir stilu un pievienoto vērtību. Pareizi kopjot un uzturot, ārtelpu un iekštelpu flīzes var kalpot gadiem ilgi, un to nolietojums vai bojājumi ir maz pamanāmi.

Materiāls

Lielākā daļa sastopamo flīžu ir vai nu keramikas, vai porcelāna flīzes, lai gan tās var būt apstrādātas tā, lai izskatītos kā dabīgais akmens. Kāpēc? Tāpēc, ka akmens flīzes ir smagas un dārgas, tāpēc to keramikas atdarinājumi ir daudz vieglāki un pieejamāki uzstādīšanai.

Keramika un porcelāns tiek izgatavotas no dabīgā māla, smiltīm un ūdens, pēc tam tās tiek apdedzinātas, lai atdalītu lielāko daļu mitruma. Porcelāna flīzes bieži dēvē par keramikas flīzēm, taču tās ir nedaudz atšķirīgas, jo tās tiek izgatavotas no blīvāka māla un tiek apdedzinātas augstākā temperatūrā, līdz iztvaiko gandrīz viss mitrums.

Dabīgais akmens ir visaptverošs termins, ar ko apzīmē flīzes, kas izgatavotas no granīta, šīfera, marmora, kaļķakmens vai smilšakmens. Tos iegūst karjerā, nogriežot lielus gabalus, kurus pēc tam sagriež plātnēs un pulē. Dabīgā akmens plātnes, piemēram, var izmantot, izgatavojot virtuves galda virsmas un izlietnes virsmas. Pats par sevi saprotams, ka dabīgā akmens flīzes ir visdārgākās.

Izmērs un forma 

Daudzām flīzēm ir nominālais izmērs - tomēr izmēri starp partijām var atšķirties, tāpēc uz etiķetes parasti ir norādīts arī attiecīgās partijas flīžu izmērs, parasti centimetros - 60 cm x 60 cm flīzes. Pēc glazēšanas flīzes tiek sagrieztas, lai nodrošinātu vienādu izmēru.

Mozaīkas flīzes ir īpaši unikālas, jo tās ir dažādu formu, izmēru, krāsu un rakstu. No šīm flīzēm var veidot mākslas darbus vai dekoratīvus zīmējumus uz sienām un grīdām. Ar mozaīkas flīzēm ir viegli radīt dramatiskus paziņojumus iekštelpās vai āra teritorijās. Tās ir arī lieliski piemērotas akcentu sienu veidošanai virtuvēs un vannas istabās. Mozaīkas var izmantot pat mēbeļu, piemēram, galdu vai krēslu, virsmu veidošanai.

Flīzes vannas istabai

Izvēloties vannas istabas flīzes, jāņem vērā dažas galvenās lietas. Pirmkārt, flīžu dizainam jābūt tādam, kas papildina un uzlabo vannas istabas kopējo estētiku. Vienmēr ņemiet vērā vannas istabas mēbeles, piemēram, vanna, duša un tualete. Piemēram, ja Jums ir moderna vannas istaba ar tīrām līnijām un minimālisma stila mēbelēm, tad ideāli būtu izvēlēties vannas istabas flīzes ar gludu, mūsdienīgu dizainu, piemēram, melnas, pelēkas vai baltas grīdas flīzes.

Vēl viens svarīgs faktors, kas jāņem vērā, izvēloties, piemēram grīdas flīzes vannas istabai, ir izturība. Vannas istaba bieži vien var būt viena no mitrākajām vietām mājās, tāpēc flīzēm ir jābūt ļoti izturīgām, lai izvairītos no iespējamiem ūdens bojājumiem vai pelējuma veidošanās. Turklāt drošības apsvērumu dēļ ieteicams izvēlēties neslīdošas grīdas flīzes.

Flīzes virtuvei

Izvēloties virtuves flīzes, jāņem vērā vairāki faktori. Virtuves sienas flīzes izvēlieties, piemeklējot stilu un materiālu, kas papildina virtuves tēmu vai dizainu. Jāņem vērā arī virtuves sienas flīžu izturība - porcelāna vai keramikas flīzes ir ideāla izvēle, jo tās ir ūdensizturīgas un viegli tīrāmas.

Grīdas flīzes virtuvei izvēlieties tādas, kas spēj izturēt intensīvu spēku un pārvietošanās plūsmu. Virtuves grīdas flīzēm vispiemērotākie ir izturīgi materiāli, piemēram, akmens, keramika vai porcelāns, jo tie viegli nesaskrāpēsies un izturēs izlijušos šķidrumus. Svarīgi ir arī izvēlēties krāsu un rakstu, kas labi iederēsies virtuves interjerā. Visbeidzot, pārliecinieties, ka visas flīzes ir pienācīgi aizlīmētas, lai tās saglabātu lielisku izskatu gadiem ilgi.

Āra flīzes 

Izvēloties āra flīzes, ir svarīgi ņemt vērā ārtelpas atrašanās vietu un mērķi. Piemēram, ja uzstādāt āra flīzes terasei vai baseina zonai, ir svarīgi izvēlēties neslīdošas un neporainas flīzes. Šāda veida āra flīzes palīdzēs novērst paslīdēšanu un ūdens bojājumus. Turklāt āra flīzēm jābūt izturīgām pret ekstremāliem laikapstākļiem, piemēram, karstumu vai aukstumu. Vietās, kur ir intensīva cilvēku iešanas plūsma, āra flīzēm jābūt arī izturīgām. Visbeidzot, āra flīzēm jābūt estētiski pievilcīgām, lai uzlabotu ārtelpas kopējo izskatu.