prof.logo

Viss kas jāzina par dārza griliem – to veidi, piederumi un kopšana

pirmdiena, 2024. gada 10. jūnijs
Viss kas jāzina par dārza griliem – to veidi, piederumi un kopšana

Dārza grils ir āra iekārta, kas paredzēta ēdiena gatavošanai, izmantojot tiešo karstumu no atklātas liesmas vai sakarsētas cepšanas virsmas. Tas ir ideāls rīks vasaras mēnešos, kad vēlaties baudīt maltīti svaigā gaisā kopā ar ģimeni un draugiem. Dārza grils sastāv no vairākām pamata daļām, tostarp režģa, uz kura tiek izvietota pārtika, degvielas avota un korpusa, kas uztur un kontrolē karstumu.

Dārza grilu veidi un to priekšrocības 

prof.lv  piedāvājuma klāstā ir vairāki dārza grilu veidi – kokogļu, gāzes, elektriskie un keramikas. Tālāk prof.lv ir apkopojis katra dārza grila priekšrocības un trūkumus, lai vieglāk spētu saprast, kurš no tiem ir atbilstošāks jūsu vēlmēm. 

Kokogļu dārza grils

Kokogļu grili ir tradicionālie grili, kuriem  izmanto kokogles vai briketes kā kurināmo. Tie nodrošina ēdienam īpašu dūmu garšu, kas ir īpaši iecienīta grilēšanas entuziastu vidū.

Priekšrocības:

  • aromāts – nodrošina ēdienam bagātu dūmu garšu;
  • augsta temperatūra – var sasniegt ļoti augstu temperatūru, kas ir ideāli piemērota steiku un citu gaļas ēdienu grilēšanai;
  • pārvietojamība – daudzi kokogļu grili ir viegli un pārnēsājami, padarot tos ideālus piknikiem un kempingiem.

Trūkumi:

  • kurināšana un tīrīšana – nepieciešams ilgāks laiks, lai uzkurtu kokogles, un tīrīšana var būt laikietilpīga;
  • temperatūras kontrole – ir grūtāk kontrolēt un uzturēt stabilu temperatūru salīdzinājumā ar gāzes vai elektriskajiem griliem;
  • dūmainība – veido daudz dūmu, kas var būt nepatīkams blakus esošajiem cilvēkiem.

Gāzes dārza grils 

Gāzes grili darbojas ar propāna vai dabasgāzes baloniem. Tie tiek bieži izvēlēti pateicoties ērtajai lietošanai un ātrajai uzkaršanai. 

Priekšrocības:

  • vienkārša lietošana – ātra uzkarsēšana un viegla temperatūras regulēšana; 
  • tīrība – vieglāka kopšana un mazāk pelnu salīdzinājumā ar kokogļu griliem;
  • vienmērīga temperatūra – nodrošina stabilu un vienmērīgu temperatūru visā grilēšanas laikā.

Trūkumi:

  • mazāk piesātināta garša – trūkst tradicionālās dūmu garšas, ko nodrošina kokogļu grili;
  • degvielas baloni – nepieciešams uzglabāt un nomainīt gāzes balonus, kas var būt laikietilpīgi, iespējams pat nedroši atklātas liesmas tuvumā;
  • izmaksas – parasti dārgāki kā kokogļu grili, gan sākotnējās izmaksas, gan ekspluatācijas izmaksas.

Elektriskais dārza grils

Elektriskie grili darbojas ar elektrību un ir piemēroti lietošanai vietās, kur atklāta liesma nav atļauta, piemēram, uz balkoniem vai iekštelpās.

Priekšrocības:

  • ērti lietojami – vienkārši uzkurināmi un viegli uzturēt vienādu karstumu;
  • drošība – nav atklātas liesmas, kas padara tos drošākus, īpaši mazākās telpās un bērnu tuvumā; 
  • tīrība – nav pelnu vai dūmu, tādējādi tas ir viegli kopjams. 

Trūkumi:

  • mazāks garšas piesātinājums – nespēj nodrošināt tradicionālo dūmu garšu;
  • jaudas ierobežojumi – nepieciešama elektrības padeve, kas var ierobežot to lietošanu ārpus telpām;
  • temperatūra – parasti nesasniedz tik augstu temperatūru kā kokogļu vai gāzes grili.

Keramiskais dārza grils

Keramikas grili ir izgatavoti no biezas keramikas, kas nodrošina izcilu izolāciju un temperatūras kontroli. Gatavošanai var izmantot gan kokogles, gan citus degvielas avotus.

Priekšrocības:

  • temperatūras kontrole – izcila izolācija ļauj precīzi kontrolēt temperatūru un uzturēt to ilgāku laiku;
  • daudzpusība – var izmantot dažādas gatavošanas metodes, tostarp grilēšanu, kūpināšanu un cepšanu;
  • efektivitāte – efektīvi izmanto kurināmo, nodrošinot ilgstošu grilēšanas procesu ar mazākām degvielas izmaksām.

Trūkumi:

  • izmaksas – visbiežāk dārgāki kā citi grilu veidi gan iegādes, gan uzturēšanas ziņā;
  • svars – smagāki un mazāk pārnēsājami, padarot tos mazāk piemērotus piknikiem vai kempingiem;
  • uzkarsēšana – nepieciešams ilgāks laiks uzkurināšanai un sasildīšanai.

Kūpinātavas

Kūpinātavas ir speciālas ierīces vai būves, kas paredzētas pārtikas produktu, piemēram, gaļas, zivju un siera, kūpināšanai.

Kūpināšana ir ēdiena gatavošanas metode, kurā pārtikas produkti tiek ilgstoši pakļauti dūmiem no degošas koksnes vai cita degvielas avota, piešķirot tiem unikālu garšu, aromātu un tekstūru, kā arī palielinot to uzglabāšanas laiku.

Elektriskā kūpinātava

Elektriskās kūpinātavas ir modernas ierīces, kuras izmanto elektrību, lai radītu siltumu un dūmus pārtikas kūpināšanai. Tās bieži ir aprīkotas ar termostatiem un taimeriem, kas ļauj precīzi kontrolēt temperatūru un kūpināšanas laiku.

Priekšrocība

Nodrošina vienmērīgu un precīzu temperatūru, kas ir svarīga veiksmīgai kūpināšanai.

Trūkums

Nepieciešams elektrības pieslēgums, kas var ierobežot lietošanas vietu.

Malkas kūpinātava

Malkas kūpinātavas izmanto malku kā galveno siltuma un dūmu avotu pārtikas kūpināšanai. Tās bieži tiek izgatavotas no metāla vai ķieģeļiem un ir tradicionāls kūpināšanas veids, kas piešķir ēdienam dziļu un autentisku dūmu garšu.

Priekšrocība

Nodrošina izteiktu un autentisku dūmu garšu, kas tiek augstu vērtēta.

Trūkums

Prasa vairāk laika un pieredzes, lai uzturētu pareizu temperatūru un dūmu līmeni.

Kas jāņem vērā pirms dārza grila iegādes?

prof.lv ir sagatavojis piecus faktorus, kas jāņēm vērā pirms plāno iegādāties dārza grilu:

  • grila veids un karstuma avots – jāizvērtē kāda ir apkārtējā vide, kurā plānots novietot dārza grilu, kā arī kādu kurināšanas materiālu plānots izmantot; 
  • izmērs un kapacitāte – apkārtējās vides plašuma pieejamība un plānotā ēdiena gatavošanas apjoms; 
  • kopējās izmaksas – izvēlēties atbilstošu dārza grilu, kas spēs izpildīt gastronomiskās vēlmes un vienlaikus atbildīs plānotajām izmaksām; 
  • lietošanas biežums un ērtums – jāizvērtē lietošanas biežums un ērtums, piemēram, ja ir plānots dārza grilu pārvietot, ņemt līdzi piknikos; 
  • papildu funkcijas un piederumi – papildu funkcijas, kas uzlabos ēdiena gatavošanas pieredzi, piemēram, termostats, papildus sānu plaukti, grila birstes, pārsegi u.c. piederumi. 

Dārza grila papildus piederumi 

prof.lv ir sagatavojis sarakstu ar papildu piederumiem, kas uzlabos dārza grila lietošanas pieredzi:

  • grila rīki un instrumenti:
  • degmateriāli:
  • drošības piederumi, lai pasargātu savu ādu, ķermeni no ārējiem apstākļiem gatavošanas laikā:

Weber dārza grili

Weber ir viens no pazīstamākajiem un cienījamākajām zīmoliem dārza grilu pasaulē. Tas piedāvā augstas kvalitātes grilu klāstu, kas piemērots katra vajadzībām un vēlmēm.

prof.lv dalās ar iecienītākajiem Weber dārza griliem, kurus ir iecienījuši mūsu pircēji:

 

Ražotājs Weber ir vienlaikus padomājis par visiem papildus piederumiem, kas nepieciešami pilnvērtīgai un ērtai ēdiena gatavošanas pieredzei. 

Dārza grila kopšana un uzturēšana

Lai nodrošinātu dārza grila ilglaicīgu lietošanu un ražotāja noteikto kvalitāti, prof.lv iesaka pievērst uzmanību dārza grila kopšanai un regulārai kopšanai.

prof.lv iesaka ievērot šos trīs ieteikumus dārza grila ilgmūžībai:

  • regulāra tīrīšana pēc katras lietošanas – pēc katras dārza grila lietošanas veiciet rūpīgu tīrīšanu, lai noņemtu taukus, pārtikas atliekas un pelnus;
  • aizsardzība pret laikapstākļiem – aizsargājiet savu grilu no laikapstākļu ietekmes, lai novērstu rūsu un citas bojājumu formas;
  • periodiska detaļu pārbaude un apkope – regulāri pārbaudiet visas grila detaļas un veiciet nepieciešamo apkopi, lai nodrošinātu grila drošību un efektivitāti.


Izvēloties dārza grilu, ņemiet vērā savas vajadzības un budžetu, lai baudītu izcilu grilēšanas pieredzi. Pareizi kopjot, grils kalpos gadiem ilgi.
Iegādājieties kvalitatīvus dārza grilus tieši pie prof.lv un radiet neaizmirstamus brīžus ar ģimeni un draugiem savā dārzā.

Skatīt vairāk